ERHARD MOD MONOPOLET – premiere 22. marts 2019

Mungo Park præsenterer: 

ERHARD MOD MONOPOLET 

Mungo Park vækker Erhard Jacobsens kamp mod Danmarks Radios monopol til live i en ny forestilling, som får premiere 22. marts 2019. 

 Som et af danskernes faste samlingspunkter har DR i årtier været genstand for ophedet debat. Alt fra tv-seriernes politiske karakter til prisen på medarbejderes transport af heste til udlandet bliver heftigt debatteret af både borgere og medier.  

 Den tidligere socialdemokrat og stifter af Centrum Demokraterne, Erhard Jacobsen, satte fut i debatten om DR, da han gik i åben konfrontation mod “de røde lejesvende” i statsmonopolet og i 1972 etablerede Aktive Lyttere og Seere (ALS). 

 Nu sætter Mungo Park Danmarks første og største bykonge op imod landets første og største radio- og TV-station.  

Da DR tabte sin uskyld
I 1960erne og ‘70erne gik den ihærdige og karismatiske bykonge og borgmester i Gladsaxe, Erhard Jacobsen, imod statsmonopolet, samtidig med TV-Byens indtog i kommunen. DR blev misbrugt af “røde lejesvende” til venstreorienteret propaganda direkte i nationalæteren, lød det fra borgmesteren.  

Han grundlagde derfor foreningen ALS, som skabte grobunden for debatten om DR’s rolle i samfundet, som siden er fortsat og stadig kører i dag. For med regeringens seneste medieudspil og 30-året for TV2’s monopolbrud 1. okt. 2018 er debatten nu igen højaktuel. 

Forestillingen
I 2019 genopliver Mungo Park dramaet om danskernes holdninger mellem Erhard Jacobsen og den tidligere programchef for DR’s Børne- og Ungdomsafdeling, Mogens Vemmer, i en sidste konfrontation mellem de to stridshaner, i Mungo Parks opsætning af Lasse Handbergs originale tekst iscenesat af Peter Langdal.  

“ERHARD MOD MONOPOLET er historien om Erhard Jacobsens kamp mod DRs ’røde lejesvende’. Det er manden mod monopolet. Et monopol med enorm indflydelse på danskernes holdninger. Og så er det historien om eftermælet. Hvem havde ret? De mange, som syntes, at han var en kolerisk klovn eller dem, der syntes, at han var frihedskæmper med en legitim sag. Erhards kritik har givet genlyd helt op til i dag, hvor DR’s rolle i det danske samfund stadig bliver debatteret og kritiseret heftigt – især i forbindelse med det seneste medieforlig, som betød store beskæringer af DR. Derfor sætter vi en forestilling op om dette store drama netop nu,” siger Lasse Handberg om den nye forestilling.     

Historier fra brugerne
I et open call på teatrets hjemmeside har Mungo Park inviteret brugerne til at komme med deres egne historier om Erhard Jacobsen og hans kamp mod monopolet.  

”Vi har indbudt Gladsaxeborgere og andre interesserede til at fortælle os deres Erhard-historier. Dem er der kommet mange af – og en del af dem er med i det endelige manuskript. Researchen har fyldt meget i dette projekt, men det er samtidig vigtigt at understrege, at vi ikke laver en dokumentar. Forestillingen er en fantasi over virkelige hændelser.” fortæller Lasse Handberg. 

Holdet bag
Det er den erfarne instruktør Peter Langdal, som iscenesætter fejden mellem Erhard Jacobsen og DR. Han er kendt for at have instrueret en lang række teaterforestillinger siden debuten i 1982, senest musicalen “Leonora Christina” på Odense Teater.  

Lasse Handberg har skrevet den originale tekst, som bl.a. er baseret på historier fra teatrets brugere og et omfattende research-arbejde. Han har tidligere stået bag forestillinger som ”De stuerene” på Mungo Park Kolding og ”Fritz Hansen Folket” på Mungo Park.   

For mere info kontakt kommunikationschef Troels Kranker på tlf. 20789401 og troels@mungopark.dk.

Fakta om ERHARD MOD MONOPOLET

Forestillingssidehttps://www.mungopark.dk/forestilling/erhard-mod-monopolet/ 
Premiere: 22. marts 2019 
Sted: Da Mungo Park – foruden i Allerød – også er egnsteater i Gladsaxe, spiller forestillingen i Festsalen på Grønnemose Skole, Høje Gladsaxe Torv 4, 2860 Søborg. Desuden spiller den på Aveny-T, Frederiksberg Allé 102, 1820 Frederiksberg.
Spilleperiode: Fre. 22. marts 2019-man. 15. april 2019 i Gladsaxe og 26. april-9. maj på Aveny-T på Frederiksberg.  

Idé og manuskript: Lasse Handberg 

Iscenesættelse: Peter Langdal 

Lyddesign: Emil Bøll 

Lysdesign: Mikkel Givskov Hansen 

Medvirkende: Se biografier nedenfor.  

  • Henrik Prip 
  • Malin Rømer Brolin-Tani 
  • Anders Budde Christensen 
  • Jonas Munck Hansen 

Alder: Anbefalet fra gymnasiet  

Om Erhard Jacobsen (1917-2002)
Medlem af Folketinget (1953-’95), borgmester i Gladsaxe (1958-’74), minister for økonomisk samordning (1987-’88) og stifter af og formand for partiet Centrum-Demokraterne (1973-’89). Bl.a. stifter af Aktiv Lytterkomité, senere Aktive Lyttere og Seere. Medlem af Radiorådet i 1974-1976 og igen i 1979-1984.  

Medvirkende

Castet består som altid af skuespillere fra Mungo Parks ensemble:

Henrik Prip
Uddannet fra Odense Teater i 1990 og har været en del af Mungo Parks ensemble siden 2014. Har spillet på de fleste af landets store og små scener. Henrik er landskendt for adskillige film og TV-roller – blandt andet Idioterne, julekalenderen Absalons Hemmelighed, TV-serierne Forbrydelsen, Ørnen, Livvagterne og Lærkevej.  

Læs mere om Henrik her   

Malin Rømer Brolin-Tani
Uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 2006 og modtog i 2007 Årets Reumerts Talentpris. Malin er det senest tilkomne medlem af Mungo Parks ensemble, som hun blev en del af i sommeren 2018. I fem år var Malin en del af ensemblet på Aalborg Teater og har desuden medvirket i forestillinger som ’Kirsebærhaven’ og ’Forbrændt’ på Det Kongelige Teater. 

Læs mere om Malin her   

Anders Budde Christensen
Uddannet fra Statens Teaterskole i 2004 og har været en del af Mungo Parks ensemble siden 2011. Han har senest spillet den anmelderroste rolle som Chelsea Manning i MANNING ER FRI  og adskillige roller i CAMILLE CLOUDS BREVKASSE på Mungo Park. På film og TV har han spillet med i Ole Bornedals FRI OS FRA DET ONDE, i FAMILIEN JUL og i SOMMEREN ’92. 

Læs mere om Anders her. 

Jonas Munck Hansen
Uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i 2003 og kom til Mungo Park i 2008. Jonas har en fod på både bag- og forscene, idet han både komponerer og arrangerer musik til forestillingerne og medvirker som skuespiller. 

Læs mere om Jonas her    

 

Læs mere