DE HOVEDLØSE

Næste Forestilling: 20. okt > Periode: 20. okt - 21. okt

Folket rejser sig overalt. I Hong Kong, Iran, Chile og endda i Grønland. Og hvem ved – måske også snart hjemme i Danmark? For er Europa ved at få et hjerteanfald?

I Frankrig har det stået på i over et år. De Gule Veste kalder de sig. Og de giver ikke op. De har fået nok. Nok af den voksende ulighed. Politikerne kalder dem hovedløse – Vestene vil hugge politikernes hoveder af. Men hvad for nogle skæbner findes under Vestene? 

DE HOVEDLØSE er en humoristisk, tempofyldt og moderne fortælling om hvordan en hel familie trækkes ind i opstanden i Paris’ gader.

Den ene bror, som er politimand, splittes mellem familien og sit job, efter den anden, meget vrede, bror tilslutter sig Vestene. Og da søsteren ved et tilfælde bliver medieskabt darling og talskvinde for hele bevægelsen, er det bare mere benzin på bålet. Samtidig prøver deres angstlidende og tidligere bokser af en far at holde sammen på det hele, mens han selv vækkes til live igen, da han møder en lækker rebelsk ældre kvinde med gul vest på. Spørgsmålet er om De Gule Veste varsler begyndelsen på en ny tid for familien, Frankrig og Europa eller om det bare er en flok hovedløse voldelige demonstranter, hvis stædighed snart dør ud?

Som ægte gonzojournalister har Mungo Parks teaterdirektør Anna Malzer og det unge kunstneriske hold besøgt De Gule Veste under demonstrationerne og i deres hjem i Frankrig ad flere omgange gennem det sidste år.

Ud fra denne research har de skabt en socialrealistisk fortælling om vrede Veste i franske forstæder blandet med et humoristisk barokt kammerspil om en vis forkælet kagespisende fransk dronning fra fortiden.

Bienvenué a la revolution!

Baggrund for De Gule Veste

 • I november 2018 gik mere end 300.000 franskmænd på gaderne i protest over forhøjede afgifter på diesel indført af præsident Macron af miljøhensyn. Over jakkerne var de iklædt de gule trafikveste som af lov er påbudt at have i sin bil af sikkerhedshensyn. Biler som borgere fra udkanten af storbyerne og fra provinsen nu ikke længere har råd til at køre på arbejde i.
 • 17 mio. franskmænd arbejder ikke i den by de bor i og 14 mio. er afhængig af at kunne køre på arbejde.
 • 8,8 mio. franskmænd lever under fattigdomsgrænsen.
 • Det hele startede med to lastbilchaufførers opråb på Facebook til vejblokader mod de varslede prisstigninger på diesel. En uge senere var der fire millioner likes og Gule Veste på gaden. De hærgede Triumfbuen og smadrede butikkerne på Champs Élyssées, indtil prisstigningerne blev trukket tilbage. Men opstanden udviklede sig til utilfredshed over den voksende ulighed, og spredte sig til resten af verden. 
 • De Gule Veste mødes hver lørdag iført de karakteristiske gule veste og demonstrerer imod så forskellige emner som skattereformer, øget formuebeskatning, højere mindsteløn.
 • Politikerne kalder dem hovedløse i pressen, mens Vestene tegner graffiti af de selvsamme politikere i guillotiner.
 • Macron har flere gange indsat hæren mod demonstranterne.
 • Indtil videre er 10 personer døde hundredvis kommet til skade under demonstrationerne.
 • 60 franske politibetjente har begået selvmord siden urolighederne startede.

Mungo Park følger naturligvis myndighedernes seneste retningslinjer for kulturinstitutioner, og det er derfor trygt og sundhedsmæssigt forsvarligt for både publikum og personale at gå i teatret på Mungo Park.
Det betyder at vi har et reduceret antal billetter til hver forestilling pga. den afstand der er påbudt mellem gæsterne i salen. 

Grupper, der i forvejen har tæt kontakt, kan sidde ved sammenhængende sæder. Hvis du i forbindelse med billetkøb ikke kan finde sammenhængende pladser til din gruppe, er du velkommen til at kontakte billet@mungopark.dk for hjælp.

Vi tager forbehold for, at vi ikke kan garantere de eksakte pladser, der fremgår at købte billetter. Det kan blive nødvendigt at omplacere publikum efter myndighedernes forskrifter. Vi håber naturligvis på jeres forståelser for dette. 

Retningslinjerne på Mungo Park er: 

• I foyeren må du kun sidde ved et bord eller stå i kø til baren eller toilettet.

• Hvis der ikke er ledige siddepladser i foyeren, bedes du derfor finde din plads i salen og må gerne medbringe eventuelle køb fra baren.

• Vær opmærksom på, at personalet kan anvise dig en anden plads, end den du har købt, så vi kan overholde de aktuelle retningslinjer.

• Garderoben er lukket. Læg derfor jakken på det tomme sæde ved siden af dig i teatersalen.

• Bliv siddende, efter du har klappet. Så lukker vi publikum ud lidt ad gangen.

• Vi stoler på, at vores publikum overholder de gængse retningslinjer. Skulle du føle dig det mindste syg, bytter eller refunderer vi med glæde dine billetter.

Med alt dette sagt er Mungo Park stadig sig selv, og det håber vi også, at du vil være.

Vi ses på Mungo!

Anmeldelser

 • "Sikken en flot, spændende, rørende, teatralsk, gribende, humoristisk og samtidig dybt alvorlig forestilling... Man behøver bestemt ikke være politisk interesseret for at se forestillingen: Replikker, handlingsforløb, scenografi, effekter, ja alt spiller"

  Out & About
 • "Som gammel revolutionsromantiker kan jeg ikke andet end at blive revet med... Projektet oser af nødvendighed... Malzer og hendes hold har noget så tiltrængt i dag som et større projekt med deres teaterkunst. De har noget at have det i... En anfægtende gejst bærer historien om oprøret stærkt igennem... Kommer virkelig godt rundt om oprøret via de enkelte familiemedlemmer."

  Politiken
 • “I love you, Mungo Park… Vanvittigt flot, gribende og velspillet… Mungo Park lykkedes i den grad… Det her er klasse – nemlig Teater, der vil og kan noget!”

  KulturKongen
 • "Hamrende godt teater, spillet af Mungo Parks übercool ensemble, overraskende sindrigt sat sammen af dramatiker Nanna Tüchsen, og sikkert styret i havn af instruktørerne Johan Sarauw & Anna Malzer."

  Sceneblog
 • "Mungo Park har gjort De Gule Veste til godt teater... Skuespillernes præcise gestik og bevægelser, som formår at skabe komprimerede udtryk af charme, uhygge, humor og kropslig intensitet... Bringer publikum tættere på en virkelig politisk konflikt... Den er så grundig og følsom... Velspillet"

  Dagbladet Information
 • “Fortællingen brager derud af... I høj grad aktuel, flot og anbefalelsesværdig...Teater blandes med virkeligheden på raffineret og benhård vis... Fungerer enormt godt hele vejen igennem... Mine øjne blev vanvittigt våde“

  Scenekanten
 • "Mungo Park lykkes... Stiller de rigtige spørgsmål... Oplysende folketeater... Peger på, hvad man også kan bruge teatret til: at give plads og synlighed til dem, der ellers ikke har en stemme... Sat på scenen af den lovende unge dramatiker Nanna P. Tüchsen, der både kan skrive glimrende dialoger og skabe mennesker, der er til at tro på"

  Berlingske
 • "Overlegent... Sætter imponerende en igangværende samtidshistorie og researchmosaik sammen til et sammenhængende hele... Gennemresearchet og sikkert instrueret.. Livligt og begavet fortalt... Et lovende stykke for Anna Malzer... Politisk, virkelighedsnært, tilgængeligt, uden at være ufarligt... Man bliver klogere uden undervejs at føle sig dum... Forestillingens helt rigtige, dramatiske greb er måden, De Hovedløse koger den amorfe, neongule masse ned til én fransk provinsfamilie... Boblende og livlig... Charmerende kulørte karakterer... Bevarer et nøgternt fokus: at formidle abstrakt politik gennem konkrete menneskeskæbner... Komplekst uden at være kompliceret."

  WeekendAvisen
 • "Vigtigt aktuelt teater... En smuk idé... Blomstrer af påfund"

  GregersDH
 • “DE HOVEDLØSE er blevet engagerende og fornyende samtidsteater, der virker inspirerende på så mange planer... Dramatikeren Nanna Tüchsen lægger på så glimrende vis scenarierne frem for os. Her er tydeligvis en ung dramatiker, der vil os noget og ved hvordan hun skal formidle det... Instruktørerne får virkelig materialet til at leve... Mungo Park kan godt tillade sig at være stolte.”

  CPHCulture
 • "Fremragende... DE HOVEDLØSE er samtidsteater, der sparker røv uden at glemme humoren der får tematikken og kompleksiteten til at glide ned et sted, hvor den siden jævnligt er poppet op i mit baghoved med nye vinkler. Nye overvejelser. Nye erkendelser. Godt fra start med Anna Malzer i direktørstolen er Mungo Park måske igen på vej ind i en ny periode, hvor det er i Allerød, at tingene for alvor sker"

  KOP Kultur
 • "Det lykkes Mungo Park at bringe os helt tæt på en fjern, fransk konflikt... Det lover godt for den nye linje på teatret i Allerød.... Et godt og ventet bud på ny dansk dramatik, der tør tale ind i tiden... Mungo Parks vision om at skabe engagerende teater til tiden lykkes... Missionen indfries overbevisende... Udmærker sig ved at insistere på konfliktens kompleksitet... Formår at forholde sig behageligt undersøgende, åbent uden at være moraliserende, politiserende, konkluderende til en aktuel politisk konflikt på en vedkommende og tankevækkende vis... Man er da også gået grundigt til værks... En kropslig og tempofyldt fortælling... Glimrende dialog"

  Kristeligt Dagblad
 • “Varm anbefaling... Sjovt, brandaktuelt, satirisk spil... Informativt og underholdende... Skuespillerne er virkelig oppe på dupperne... Velskrevet og veliscenesat”

  KulturKupeen
 • "Glimrende... Velformet og velspillet... Et usædvanligt varmt bifald"

  Frederiksborg Amts Avis
 • "Beundringsværdig præstation og glædeligt for dansk teater at være vidne til... Nutidigt og vedkommende politisk teater... Spillet af et formidabelt ensemble... Det skal opleves... Det er vigtigt at beskæftige sig med den franske masse-bevægelse... Virkelig godt teater og virkelig godt tænkt fortælle-teknisk... Det er folk, der kan deres håndværk dramaturgisk, teater-og verdenshistorisk, men samtidig besidder en fandenivoldsk ung fortællelyst... Godt tænkt"

  Arbejderen
 • "Højt tempo, skarpe karakterer, fremragende lydside og en fin balance mellem teater og virkelighed"

  Iscene
 • "Skarpt, tempofyldt, grundigt, humoristisk, vedkommende - det er Mungo Park De Hovedløse!... Ensemblet står stærkt og leverer helstøbte karakterer som fungerer vellykket i samspil... Giver plads til sjældne stemmer"

  UngtTeaterblod
 • "Vil gøre sig fremragende som debatskabende dramatik for det unge publikum... Godt set af Mungo Parks nye, unge teaterdirektør Anna Malzer... Selv om der grines, kan vi sagtens blive grebet... Solidt spillet af ensemblet."

  POV International
 • "Utroligt vellykket... Fungerer glimrende... Meningsfuld og medrivende historie... Velkomponeret dramaturgi... Skuespilholdet er utroligt stærkt, og de formår i imponerende grad at skabe helstøbte karakterer... Viser på elegant vis sit publikum et overblik over nutidens verdenssituation"

  Den 4. Væg
 • "Vedkommende og debatskabende teater... Anna Malzer, kommer lovende fra start... Spændende og iderig... Holder et konstant højt tempo og en intens energi... Glimrende manuskript... Perlende humor og satirisk distance af et særdeles veloplagt hold... Glimrende ensemblespil og præcise karaktertegninger."

  Mortenbuckhoj.dk
 • "Modig fortælling om oprør... Anna Malzer er med denne forestilling et skridt nærmere hendes mål om at starte en revolution fra teaterscenen."

  Enturikulturland
 • "Det er svært og vovet at skabe teater om noget, der foregår her og nu. Så meget desto større respekt for Mungos vellykkede samtidsforestilling... Mungo Park er i topform"

  Michael Svennevig
 • "Fascinerende og vigtig... Underholdende og stærkt dramatisk... Ganske enkelt super god... Sættes ind i en klar kontekst, der er let at forstå, og som samtidig bevarer kompleksiteten... Sans for både karakterer, sekvenser og replikker... Bliver næsten filmisk, og det bidrager med både autenticitet, troværdighed og dramatik... Teksten er godt distribueret og balanceret... Fungerer stærkt... Der spilles godt... Forestillingen får kraft gennem de præcise replikker, den fine gestik, det høje tempo og det gode sammenspil. Det er befriende at være i teatret til en politisk forestilling, der ikke kategoriserer i godt og ondt, men som udfolder virkelighedens kompleksitet gennem personernes reaktioner... En vigtig forestilling, der giver stof til eftertanke, som sidder i kroppen, længe efter man har forladt Mungo Park. En forestilling som på alle parametre lever op til sin egen grundlov. En stærkt forestilling"

  Peripeti
Publikum SynesPublikums kommentarer

 1. Fantastisk forestilling.
  Måske skulle der stå Votez pour Manon og imødegå udskiftes med imødekomme i Bertrands monolog.

  Vibeke Vinten
  Gentofte

 2. Fuldstændigt fremragende forestilling med ekstremt dygtigt skuespil. Og hvilket vigtigt tema!

  Thea Stevnhøj
  København S

 3. De er bare så rasende dygtige på det teater. Tak for endnu en blændende forestilling.

  Be-te Elsebeth Strøm
  Virum

 4. En fantastisk forestilling, interessant og vedkommende. Jeg blev meget rørt.

  Anja Kelvin
  Allerød

 5. Gnistrende godt teater!
  SÅ gode, dygtige skuespillere !!!
  Håber, de bliver på Mungo Park længe endnu !

  Lea Herdal
  Allerød

 6. Fremragende forestilling, et underholdende, tankevækkende tidsbillede af splittelsen i den franske familie og det vestlige demokratis krise. Bon appetit.

  Lasse Jacobsen
  København S

 7. virkelig sej teater stykker. En god måde at forstå hvad der sker i Paris

  Simone Madsen
  Vanløse
Hvad synes du?

Alle Felter skal udfyldes 350 tegn tilbage


Kommentarer uden korrekt navn fjernes. Din adresse bliver ikke vist

Uge 43
tir
20
okt
DE HOVEDLØSE
kl. 20.00 Mungo Park i Gladsaxe, Festsalen på Grønnemose
ons
21
okt
DE HOVEDLØSE
kl. 20.00 Mungo Park i Gladsaxe, Festsalen på Grønnemose
Uge 50
man
07
dec
DE HOVEDLØSE
kl. 20.00 Mungo Park
tir
08
dec
DE HOVEDLØSE
kl. 20.00 Mungo Park
ons
09
dec
DE HOVEDLØSE
kl. 20.00 Mungo Park

Fakta

Medvirkende

Henrik Prip

Nana Morks

Sara Fanta Traore

Zaki Mehabil

Instruktion/co-instruktion

Johan Sarauw

Anna Malzer

Dramatiker 

Nanna Tüchsen 

Scenograf 

Frederikke Dalum

Lysdesign

Mikkel Givskov

Lyddesign 

Nanna Schleimann

Speak 

Sara Fanta Traore

Varighed

1 t. 30 min.

Alder

Anbefalet fra gymnasiet

PRESSE

Kontakt kommunikationschef Troels Kranker på tlf. 20 78 94 01 // troels@mungopark.dk