ODYSSEUS MÅ DØ! (Gæstespil)

 Sceneblog /  Iscene /  XQ28.dk
Hvis de dør, dør deres historie.

Gæstespil fra Teater Momentum og en del af Momentum på Mungo-samarbejdet

På en tømmerflåde sidder to helte af den gamle verden. Lad os sige de ligner Jack Bauer og Rambo. De er på vej hjem fra krig, og glæder sig til den velfortjente hyldest, der må vente derhjemme. Imens de drømmer om deres storslåede velkomst, iscenesætter de deres heltemodige gerninger for hinanden, så historierne ikke dør på rejsen. Men de har været væk så længe, at alle har glemt dem i mellemtiden.

ODYSSEUS MÅ DØ er et værk om nostalgi. En fejring af det vi siger farvel til. Et håb om at dette bliver den sidste historie om heltene, der allerede har haft for meget taletid. Holberg skrev i 1722 ”Ulysses Von Ithacia” – en heltekritisk satire, der undersøger omkostningerne ved magt og krig, og om de store krigshelte egentlig er værd at hylde. Med udgangspunkt i en central scene fra Holbergs værk, fejrer vi 300-året for dansk teater ved at sige farvel til de gamle helte, og undersøger hvem de ufrivilligt har gjort plads til. Alt sammen tilsat et storladent afskedsopus i form af et nyskrevet musisk værk af Sigvard Madsen, indspillet af det lokale Big Band 1748. 

Koncept og Idé: KRISTOFFUNDKATRINN Instruktion: Kristoffer Lundberg Scenografi: Katrine Krohn Medvirkende: Carla Viola Thurøe og Tryggvi Sæberg Björnsson Komponist og lyddesign: Sigvard Sejerø Madsen Lysdesign: Marcus Philippe Gustafsson

Frit efter Ludvig Holbergs Ulysses Von Ithacia

Læs mere

Anmeldelser

  • "Holberg møder Batman og Rambo i et opgør med den maskuline helt... Tiden er i den grad moden for Momentums opgør med dyrkelsen af den aggressive og komisk-muskuløse heltefigur... Elegant nytænkning af originalens greb, som også fungerer for dem, som ikke kender forlægget... Vi griner derfor ikke kun af den overvejende veludførte kropslige slapstick, men også af os selv... Underholdende og relevant... Vellykket kogt ned til et skarpt koncept: to helte, som skiftevis iscenesætter deres voldelige krigsbedrifter, kæmper for at finde hjem og performer en hanekamp på maskulinitet... Konceptet er klart og gennemført... Provokerende og skarpt vinklet opgør med samfundets heltedyrkelse... En tydelig metafor for at den voldelige, aggressive og muskuløse mandlige helt ikke længere er tidssvarende som ideal"
    Iscene
  • "Et klassisk 2022 epos om hvordan en helt (læs: en mand) nok alligevel ikke er så cool og helteagtig som sangene skriver om... Det klarer de sgu ret godt... Fra første færd både levende og udtryksfulde... sætter fingeren på et reelt problem i en verden hvor alle elsker helte, og KRISTOFFUNDKATRINN lader det være op til publikum at tænke videre. Tak for det"
    Sceneblog
  • "Aldeles underholdende... En anderledes fornøjelig lystig idé og forestilling... Der er fyldt med ironi og herlig maskulin latterliggørelse i iscenesættelsen... Det er sjovt med citater fra heltefilm som Batman og Rambo... Det er cancel kulturens ypperste greb at fjerne alle fortidens historier for at kunne starte på ny - nye helte må der til og de gamle dyder må dø"
    XQ28.dk