SPEJLMANDEN

 Politiken /  Jyllands-Posten /  Iscene /  POV. INTERNATIONAL /  Morten Buckhøj /  DETSKUDUSE.DK /  Sceneblog /  CPHculture /  Kulturkupeen /  Ungt Teaterblod /  XQ28.dk /  Kulturtid

Anmelderne kalder Spejlmanden “et mesterværk af smoke and mirrors” og skriver “Føj, hvor mungo park tager røven på os, og for pokker hvor føles det godt”.

SPEJLMANDEN er verdens første teaterstykke om den virkelige medieskandale, hvor den unge stjernejournalist Claas Relotius skrev sig til tops gennem hans rapportager fra verdens brændpunkter, som vækker tiltrængt næstekærlighed i en ellers polariseret og hadsk verden. Det eneste “men” er, at det hele er løgn.

Så hvad skal hans kollega Juan gøre, da han som den eneste opdager, at de inspirerende historier synes at stå på et råddent fundament? Et fundament, der hverken er drevet af etik eller sandhed. Hvornår helliger målet midlet?

Følg med på en hæsblæsende jagt efter sandheden i en verden, hvor fiktion og følelser altid har ret. Det er Mungo Parks medrivende krydsning af ”Memento” og ”Et spørgsmål om ære”.

SPEJLMANDEN er baseret på den virkelige journalist Claas Relotius og hans myteomspundne artikler, som kun blev publiceret i den trykte udgave af avisen DER SPIEGEL (red. “Spejlet”).

Instruktør og dramatiker: Viktor Tjerneld Medvirkende: Sara Fanta Traore/Sebastian Aagaard-Williams, Henrik Prip og Nana Morks/Rikke Westi Scenograf: Marie Moberg Lyddesigner: Emil Bøll Lysdesigner: Mikkel Givskov Instruktørassistent: Nicolaj Dissing Schledermann Praktikant: Signe Clemmesen Særlig tak til:  Felix Utting Trailer: Yasser Yassin Pressefotos og coverfoto: Rumle Skafte

Varighed: 1t. 30 min.

Aldersgrænse: 14 år

Læs mere

Anmeldelser

 • "Årets forestilling... Føj, hvor Mungo Park tager røven på os – og for pokker, det føles godt... Genialt og hamrende underholdende... Viktor Tjernelds geniale true crime-forestilling... Aktuel, nyskabende og med den æstetiske barre sat henslængt, men hamrende sikkert i top... En forestilling, jeg intellektuelt virkelig havde ønsket mig, men som alligevel formåede at tage røven godt og grundigt på mig – på den absolut gode måde... Forfriskende nonchalance... Velfortalt historie... Forestillingen er hele tiden på tæerne... Og netop som man tror, der går ”det er jo bare teater” i den, trykker Tjerneld speederen i bund med et gear mere, et til og lige et mere... Sara Fanta Traore er lækkersmooth troværdig/utroværdig, Nana Morks er eksplosiv, Zaki Nobel Mehabil veksler elegant og altid supertight rundt mellem roller.... Sammen er de en ekstraordinær fornøjelse af godt skuespil. Hvor blæret!"
  Iscene
 • "Fremragende teater!... Går lige i kroppen... Efter få minutter er jeg fanget ind og revet med af denne vilde forestilling… Folder sig ud med underholdende pirrende fremdrift… Et stærkt ungt hold er i aktion, suverænt styret af svenske Viktor Tjerneld som instruktør og dramatiker… Hvor god en historie, det også er på scenen – menneskeligt fascinerende og principielt væsentlig i en postfaktuel tid med fake news – viser Mungo Park med ’Spejlmanden… Som sandhedsjonglerende dokudrama fungerer ’Spejlmanden’ også som afslørende spejl for vores hang til at lade os forføre”
  Politiken
 • "Et mesterværk af smoke and mirrors!... Spejlmanden triumferer med en tour-de-force af metateater... Forrygende morsomt... Vi er underholdt fra først til sidst...Metateater for fuld skrue... Underholdende, tankevækkende teater. Til seks stjerner... Det er en fest at se... Mungo åbner sæsonen i storform... Vi er med fra første øjeblik... Det lykkes for instruktør og dramatiker Viktor Tjerneld at forføre os med sine spejle og røgeffekter... Zaki Nobel Mehabil, Nana Morks og Sara Fanta Traore folder sig ud på tværs af køn og alder i en række overbevisende portrætter"
  POV International
 • "En must-see... Ekstremt relevant samtidsdramatik... Særdeles veliscenesat... Tjerneld river tæppet væk under os... Kun sjældent bliver vores virkelighed så voldsomt vendt på hovedet i teatret... Udfordrer vores kritiske sans..."
  Jyllands-Posten
 • "Vanvittigt godt teater...Som publikum bliver vi blæst bagover... Det er vildt, og det er vildt fascinerende... Tjerneld fucker simpelthen med vores hjerner, med begreberne sandhed og løgn... Mungo Park vil noget med teatret som begreb, der er anderledes end hvordan vi hidtil har opfattet det... med "Spejlmanden" tager Anna Malzer og co. et kæmpeskridt... Intenst og velspillet doku-drama med Sara Fanta Traoere som en særdeles skarp Claas Relotius, og Nana Morks og Zaka Nobel Mehabil som tilsvarende uhyre præcist skildrede kilder og kolleger"
  Morten Buckhøj
 • "Succesen fortsætter - Mungo Park gør det igen! Endnu en omgang forrygende frontal-teater... og HEY REUMERT, så er det vist Nana Morks tur næste gang!... Den SKAL du bare se! Tag din teenager med...Det er nutidsteater, når det er allerbedst. Topunderholder kosteligt fra start til slut... Formår at levere en pointe, så man er lidt klogere da man gik, end da man kom... Brandsjovt skrevet og spillet med gnistrende power – lige på og hårdt så man bliver helt glad af det... Burde være tvangspensum på ethvert gymnasie... Udfordrer vores opfattelse af hvor grænsen går mellem fakta og fiktion... Effektiv scenografi...Hæsblæsende lyd- og lysdesign... Præsenterer tilmed en ægte sensation i form af et skypet interview med synderen selv"
  DETSKUDUSE.DK
 • "Fremragende forræderisk godt teater... Tæppet bliver trukket væk under ens fødder på Mungo Park... Mens man sidder yderst på sædet med en følelse af vantro og forbløffelse, vender det blændende ensemble historien på hovedet... Historien er oplagt som teater... Anna Malzers Mungo Park er jo ikke som de fleste, og nægter selvfølgelig bare at beskrive og fortælle... Sara Fanta Traore er absolut vidunderlig og formår både at vække publikums harme og empati... Et både dramatisk og indsigtsfuldt portræt af en medieverden vi tror vi kender"
  Sceneblog
 • "Hvis man vil have en fornemmelse af, hvor fornyelsen af dansk teater kommer fra p.t., bør man hurtigst muligt besøge SPEJLMANDEN i Mungo Park... Der er intet som forbereder os på den vilde teateroplevelse, som venter os på Mungo Park... I et eskalerende tempo hvirvles vi ind i en tsunami af løgn og bedrag, så også vi kommer i tvivl om hvad er sandt og hvad er falsk... SPEJLMANDEN er ikke blot en hektisk, spændende og temmelig vanvittig case-story, men rejser også kvalificerede spørgsmål om, hvad det er for historier, vi vælger at fylde vores liv med. Heldigvis uden løftede pegefingre, talrige overraskelser og med en befriende galgenhumor, som gør forestillingen til en uafbrudt fornøjelse."
  CPHculture
 • "Glimrende teater... effektfulde virkemidler"
  Weekendavisen
 • "Samfundsengageret og stærkt powerspil på Mungo Park... Begavet og underholdende... Velfortalt dokudrama og et vittigt, men dog alvorligt ”diskussionsstykke”... Teksten er flot struktureret, så man indfanges, som var det en krimi. Meget professionelt... Scenografen Marie Moberg har formået at skabe en æstetisk og funktionsduelig dekoration af glasvægge og stålskeletter, mens de hverdagsagtige kostumer er ganske velfungerede... jeg blev ganske imponeret af Zaki Nobel Mehabils, Nana Morks’ og Sara Fanta Traores hurtige evne til at etablere nye figurer. De yder de nogle nuancerede portrætter"
  Kulturkupeen
 • "Dramatisk, fremragende og tankevækkende samfundsteater... Vi går derfra blæst bagover af indtryk... Et dygtigt og interessant portræt... Den vender op og ned på det hele... Skuespillerne dækker portrætterne præcist og troværdig... Særligt skal Sara Fanta Traore fremhæves som intens og skarp... Marie Mobergs scenografi er let og yderst effektfuld"
  UngtTeaterblod
 • "Imponerende godt teater til tiden endnu engang på Mungo Park!... Det er et overrumplende godt manuskript Viktor Tjerneld har skrevet, og det overrasker, forarger og fascinerer sit publikum. Det skyldes både Viktor Tjernelds egen iscenesættelse men så sandelig også Zaki Nobel Mehabil, Nana Morks og Sara Fanta Traore intense og umiddelbare spil på scenen... Det er et dybt tankevækkende stykke der rammer lige ned i en tid hvor alle medier råber på vores opmærksomhed"
  XQ28
 • "Der er fart over feltet i denne forestilling, der tager nogle yderst vigtige dilemmaer op."
  Kulturtid
 • “Lykkes stort… Fængende historie… Et sjovt greb… Sara Fanta Traore imponerer med sine stærke energiskift… Zaki Nobel Mehabil spiller med god smerte og rørende ærefrygt… Nana Morks spiller stærkt med overraskende hævntørst i øjnene… Konsekvent instruktion af Viktor Tjenerld… Det er skægt… Scenografien af Marie Moberg er effektivt og æstetisk usnobbet. Emil Bølls heftige lyddesign får næsten tilskuerkroppen til at hoppe af chok i sædet.”
  Information
 • "Et fænomenalt lærestykke... Noget nær det mest tankevækkende nyskrevne dansk teater, vi længe har set... Det er utroligt underholdende, medrivende og hæsblæsende... Simpelthen vanvittigt godt skrevet af Viktor Tjerneld... Vi sad bogstaveligt talt med åben mund af bare beundring over manuskriptet og skuespillernes tætte sammenspil... Stor respekt skal der lyde til Mungo Park for deres mod og vilje til at lave underholdende teater af høj dramatisk kvalitet... Gang på gang viser teatret intelligente, sammensatte stykker om nutidige politiske emner og ofte med stor succes... Det er kultur, når det er allerbedst"
  Arbejderen
 • "Det hele virker enormt vellykket... Jeg sidder helt ude på kanten af stolen med øjnene fast klinet til scenen... Jeg er fuldstændig blæst bagover... Der er konstant action, overraskelser og vilde grin... Skuespillernes timing er fantastisk... Det er en hæsblæsende, sindssyg følelsesrutschebane med massevis af sjove effekter og kæmpe grin, som ingen må snyde sig selv for at opleve!"
  Den 4. Væg
 • “ Spejlmanden er tankevækkende og engagerende teater, når det er bedst... Stærkt overbevisende... Spillet med stor indfølelse af Nana Morks… Zaki Nobel Mehabil gestalter overbevisende grænsevagten Jaeger... Lad det være sagt klart. Spejlmanden er en særdeles vellykket forestilling, hvor der spilles i højt tempo med tydelig diktion i de mundrette replikker… Spænding og dramatisk fremdrift… Forestillingens manuskript er skrevet med god sans for både karakterer, sekvenser og replikker...De tre skuespillerne går elegant og ubesværet ud og ind af i alt 12 forskellige figurer… Dramatisk drive… En stærk fortælling… Samspillet mellem iscenesættelse og instruktion fungerer mesterligt i det scenografiske rum… Et godt greb... Måske med den begrundelse lagde P1 programværten, Kurt Strand fra Mennesker og Medier, ret usædvanligt, vejen forbi Mungo Park for at interviewe Viktor Tjerneld. Det fortæller noget om forestillingens aktualitet”
  Peripeti
 • "Mungo Park gør det umulige, med denne utroligt vellykkede klimaforestilling... Sara Fanta Traore spiller med både pondus og en galoperende angst, der kan mærkes helt ud på rækkerne... Viktor Tjerneld instruerer og skriver med både humor og kraft. Emnet er så kæmpestort og komplekst, men bliver serveret, så vi forstår budskabet - og forhåbentlig tager det med os hjem... Sebastian Aagaard-Williams er fin og følsom, samtidig med at han spiller på de helt store nagler... Peter Schultz har skabt en enkel og effektiv scenografi"
  Enturikulturland
 • "Kan varmt anbefales...Jeg var underholdt på bedste vis og følte mig meget klogere... Scenografien er genial"
  MinByNews

PRESSE

Kontakt administrativ leder Maja Ries på tlf. 27 52 20 08 // maja@mungopark.dk