Podcasten Mungo Park Lyt lanceres med historie om kvinders vold mod mænd

”Lige pludselig bliver hun sur, angriber og begynder at slå på mig, mens jeg ligger der i sengen i mørket. De første slag rammer lige i ansigtet, så jeg bliver slået til blods. Og hun bliver ved med at slå, mens jeg prøver at rulle væk fra hende. Jeg begynder at bløde ret kraftigt, min hånd flyder over med blod, og det begynder at dryppe ud af hånden. Jeg kæmper mig ud til badeværelset og sidder der og bløder ned i håndvasken.”
Adam, offer for partnervold begået af hans kone
- Hør podcasten på iTunes her og på Spotify her
Vi hører sjældent fra mænd der bliver udsat for vold af deres kvindelige kærester og koner.
Hvorfor kan manden i et forhold ikke være voldsofferet? Og hvorfor kan kvinden ikke være voldsudøveren? Måske fordi det ikke passer ind i vores stereotyper om kønsroller i parforhold.
I den allerførste serie af den helt nye podcast, Mungo Park Lyt, bryder teatret i Allerød tabuet og giver stemme til disse mænd.
Det kommer frem i podcastserien, der har fået titlen ”Vold i Mørket” og har premiere tirsdag den 23. april, at mænd udsat for partnervold af kvinder ikke har samme behandlingsmuligheder som kvinder i samme situation. Loven diskriminerer altså mænd på dette område.
”I arbejdet med podcasten har vi oplevet et enormt tabu omkring mænd, der er udsat for vold af deres kvindelige partner. Tabuet lever videre gennem en tydelig berøringsangst på Christiansborg og i de offentlige debatter. Mændene tør ikke selv stå frem, fordi de føler sig som tabere og udskud, der burde klare sig selv. De føler, at de har fejlet i forhold til kønsstereotypen om ’den rigtige mand’. Den opfattelse synes jeg er vigtig, at vi udfordrer, og det tror jeg, vi kan gøre som teater ved at tage os tiden til at høre de voldsramte mænds historier,” siger Mungo Parks producent og redaktør for den nye podcast, Ann-Sofie Estrup Bertelsen.
Ulighed for loven
De seneste tal viser, at 38.000 kvinder og 19.000 mænd er udsat for partnervold årligt, men kun kvinder er sikret krisehjælp. Derfor tager ”Vold i mørket” fat i den manglende lovgivning på området, som medfører, at voldsudsatte mænd ingen rettigheder har til hjælp på et krisecenter.
Den nuværende lovgivning betyder bl.a., at en mand, der lever i et voldeligt forhold, hverken er sikret hjælp eller at han kan tage børnene med på krisecenter, hvis konen er voldelig.
”Vold i Mørket” kredser således om vores samfunds manglende evne til at se manden som et sårbart væsen og kvinden som en reel trussel. Derfor stiller vi spørgsmålene: Har vold et køn? Hvorfor sikrer politikere ikke, at mænd udsat for partnervold får hjælp? Burde det ikke grundlæggende være muligt at få hjælp uanset køn?
Ikke et ord om mænd, der får bank
Men manden er stærk, handlende og selvstændig. Og kvinden er blød, følsom og omsorgsfuld. Det er de kønsstereotyper, som vores første podcastserie vender på hovedet.
”Vold i Mørket” giver voldsramte mænd mikrofonen, som fortæller om deres liv med en voldelig, kvindelig partner. Vi kommer til at opleve partnervold helt tæt på gennem Christians og Adams historier, som fortæller om et liv med vold i hverdagen, og hvor svært det er at spørge om hjælp, i et samfund, hvor voldsramte kvinder er ofre, men voldsramte mænd er tabere.
Mungo Park Lyt er støttet af Statens Kunstfond og Beckett-fonden.
For mere info kontakt kommunikationschef Troels Kranker på troels@mungopark.dk og på tlf. 20789401.
FAKTA om ”Vold i Mørket”
Tirsdag den 23. april er der premiere på Mungo Park Lyts første podcastserie ”Vold i mørket” i to afsnit.
”Vold i mørket” er produceret af Mungo Park.
Historien er researchet og fortalt af undersøgende journalist Louise Voller.
Redaktør og producent: Ann-Sofie Estrup Bertelsen
Instruktør: Anders Lundorph
Lyddesign: Rasmus Hansen
”Vold i mørket” live 29. april
Den 29. april taler vi nærmere om, hvordan vi opløser tabuet om vold mod mænd.
Mød Adam fra podcastserien, som har levet i et voldeligt parforhold, leder af Mandecenteret på Christianshavn, Morten Kjær, og podcastens fortæller Louise Voller, til en debataften, hvor vi tager bladet fra munden og diskuterer dette tabubelagte emne i dybden.
Deltagere: Adam, Morten Kjær, leder af Mandecentret på Christianshavn og journalist Louise Voller
Sted: Mungo Park, Fritz Hansens Vej 23, 3450 Allerød
Tid: Kl. 19
GRATIS adgang for alle. Begrænset antal pladser.
FAKTA: MUNGO PARK LYT
Som det første teater i Danmark lancerer Mungo Park sin egen podcast med selvstændige historier. Mungo Park Lyt tager fat i vores samfunds tabubelagte problematikker og sætter spørgsmålstegn ved vanetænkning. Hver podcastserie er en selvstændig historie, som lever uafhængigt af teatrets forestillinger.
Hvorfor en podcast?
Mungo Park ønsker at skabe en krydsning mellem teatrets evne til at fortælle og podcastens dokumentariske reportage – et helt nyt udtryk for teater.
Vi ser det som en mulighed for at holde fingeren på pulsen og langt hurtigere reagere på, hvad der rører sig – lige nu – i vores samfund. Vi håber på, at podcasten kan skabe nye broer til vores eksisterende og nye publikummer, samt skubbe grænserne for, hvad teater kan og skal i vores samfund.
Ide og koncept for Mungo Park Lyt: Lasse Bo Handberg.
Redaktør: Ann-Sofie Bertelsen.
Læs mere her www.mungopark.dk/lyt